Tomislav Tomić / Lice

Tomislav Tomić / Lice

Izložba "Lice" Tomislava Tomića obuhvaća niz od dvanaest ilustracija istoimene slikovnice i pripovijetke za djecu i odrasle nastale u suradnji s Darkom Macanom. Tomić crteže stvara kohezijski povezujući dvije tehnike, manualnu i digitalnu konstruirajući crtež rapidografom, perom i tušem na bijelom papiru naknadno digitalno mijenjajući podlogu i intenzitet boje. Autor nastoji doći do promatrača kroz grafičke objekte potpuno neutralizirajući pozadinu te ga pritom zainteresirati za priču koja narira andersenovsku bajku, postavljajući svevremensko pitanje identiteta - osobnog, kulturnog, etničkog, vjerskog i rodnog. Posjedovati identitet pitanje je korijena i arhetipske kompleksnosti ljudskog postojanja koje istovremeno čini dio kolektiva u kojem se individualnost integracijom neminovno gubi i nestaje. Unificirana pripadnost gubljenje je slobode i vlastitog "lica" te gradnja komplementarnog hibridnog "ja" u okvirima postmoderne homogenizacije i globalizacije. Dječak, kao protagonist priče, lice gubi vlastitim izborom, međutim kasnije shvaća da je vlastita osobnost nezamjenjiva, beskompromisna i vrijedna traženja. Tomićeve fantastično-realne ilustracije slične su prozi, u kojoj treba okom obuhvatiti mnogo dijelova ilustrativnog iskustva, generirajući kontraste crteža i praznina koji se ritmički izmjenjuju u stiliziranim prikazima. Svaka je stranica jedna priča i zatvorena cjelina te, iako posve moderna, podsjeća na drevne grafičke listove direrovske poetike. Tomićev je stilski pristup prepoznatljiv, temeljen na umnožavanju prikaza te minucioznom detaljnom iscrtavanju u kojem isprepliće realno i nadrealno, gradeći ornamentalan bajkovit prikaz. Pritom je fikcija medij reinvencije identiteta i nalaženje vlastite vizualne memorije autora; način na koji promatramo vlastito "ja" i gradimo identitet u suvremenom prefabriciranom svijetu lišenog značenja. Znamo li zaista tko smo i hoćemo li to otkriti do kraja priče, a izgubimo li identitet, hoćemo li ga ikada ponovo naći? U svijetu izgrađenih uniformnih crteža u beznadnoj potrazi autora, odgovor je negativan.

Loreta Gudelj

 

Tomislav Tomić rođen je 1977. godine u Zagrebu.
Godine 2001. diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.
Počeo je objavljivati ilustracije u knjigama i časopisima još za vrijeme studija. Do sada je objavio ilustracije u mnogim knjigama, udžbenicima, slikovnicama i izradio mnoge naslovnice za knjige. Surađuje sa mnogim izdavačima u Hrvatskoj i inozemstvu, većinom u Velikoj Britaniji. Živi i radi u Zaprešiću.

www.tomislavtomic.com/

 

 

Tomislav Tomić / Lice Tomislav Tomić / Lice Tomislav Tomić / Lice Tomislav Tomić / Lice Tomislav Tomić / Lice Tomislav Tomić / Lice Tomislav Tomić / Lice Tomislav Tomić / Lice Tomislav Tomić / Lice Tomislav Tomić / Lice Tomislav Tomić / Lice Tomislav Tomić / Lice