Minijature

Međunarodna izložba „Minijature“ je tradicionalna kulturna manifestacija s kontinuiranim trajanjem od 19 godina. Izložba „Minijature“ na relevantan način predstavlja likovne umjetnike grada Zaprešića i Hrvatske u međunarodnom kontekstu. 

 

 

Poseban utisak na posjetitelje ostavlja interijer Vršilnice, zaštićene građevine u Novim Dvorima, u kojoj je likovni postav minijatura osmišljen s ciljem da korespondira s arhitektonskim zadatostima prostora. Izložba je od 2012. godine („15. Minijature“) žirirana - stručna komisija u tročlanom sastavu vrši selekciju radova primljenih tijekom trajanja natječaja. Stručni žiri također odabire tri umjetnika kojima se dodjeljuju novčane nagrade za izvrstan rad.
Izložba je popraćena katalogom u kojem su zastupljeni radovi svih autora. Uz izložbu postoji popratni glazbeni program – angažirani su uglavnom mladi glazbenici iz lokalne zajednice, kojima je potrebna promocija.

 

CILJEVI PROJEKTA:
Razvoj projekta „Minijature“ kao održive platforme za ostvarivanje komunikacije među mladim umjetnicima u Hrvatskoj i inozemstvu. (razvoj prema brandiranju)
Poticanje svijesti građana grada Zaprešića o potrebi revitalizacije baštine Novih Dvora kao potencijalne kulturno-turističke jezgre koja privlači raznovrsne posjetitelje i stvara novu kulturnu publiku.
Integriranje suvremenih kulturnih programa u kulturnu baštinu grada Zaprešića.

 

REZULTATI PROJEKTA:
Projekt „Minijature“ postaje prepoznatljiv u lokalnoj zajednici, na državnoj i na međunarodnoj razini.
Kroz suvremeni izložbeni program prezentirana je i promovirana kulturna baština Novih dvora.
Provedbom projekta „Minijature“ ULS postaje prepoznatljiv i kompetitivan kulturni igrač na prostoru grada Zaprešića i šire. Organizacijski tim stječe stručna znanja i vještine potrebne za kvalitetniju organizaciju velikih kulturnih manifestacija.
Ostvarena je međunarodna suradnja gostovanjem u drugim gradovima u partnerstvu sa relevantnim kulturnim institucijama.

 

2014. godine izložba „17. Minijature“ je gostovala u Beogradu (Galerija Kuća Đure Jakšića) i Novom Sadu (Galerija Kulturnog centra Novi Sad).

2016. godine izložba „18. Minijature“ je gostovala u Galeriji akademije likovnih umjetnosti Sarajevo. U sklopu gostovanja 18-ih Minijatura u Sarajevu organizirana je i četverodnevna radionica na kojoj su u prostorijama grafičkog odjela studenti likovnih akademija iz Sarajeva i Zagreba i članovi ULS-a izradili grafičku mapu na temu pjesme Misao svijeta S. S. Kranjčevića.

Minijature 2 Minijature 3 Minijature 4 Minijature 5 Minijature 6 Minijature 7 Minijature 8 Minijature 9 Minijature 10 Minijature 11 Minijature 12 Minijature 15 Minijature 16 Minijature 18