Marija Kasum / Prostor divljine

Poštovani,

predstavljamo vam radove mlade umjetnice Marije Kasum u još jednom online izdanju.

Marija Kasum rođena je 1987. u Zagrebu. Nakon srednje škole upisuje i završava preddiplomski studij tekstilnog i modnog dizajna na TTF - u. Završila preddiplomski studij slikarstva na ALU. Provela studijski boravak na Accademia di Belle Arti u Veneciji. Trenutno završava diplomski studij slikarstva u klasi prof. Zoltana Novaka.
Izlagala na više grupnih izložbi.

Marija Kasum: Prostor divljine

Nedavno sam čitala o tome kako je Cézanne srušio mit o "zadnjem" potezu kista, o onom potezu koji znači dovršetak slike. Prema tom mitu, slikar umjetnik mora osjetiti dolazak toga poteza, odnosno - ako ga ne osjeti pa odluči završiti sliku nekim "predzadnjim" potezom ili nedajbože kojim potezom viška - uništio je svoje djelo i ne može se smatrati pravim slikarom, pravim umjetnikom. Hvala Cézanneu što nam je ponudio stav da slikarstvo nije "dovršavanje slike" nego beskrajna potraga za zanimljivim odnosima boja na platnu; da slikar uvijek slika bez obzira na motiv koji slika, a uvijek s obzirom na to kako i čime slika; da je slika stvarnost sama za sebe, živa stvarnost sačinjena od platna i nanosa boje, a ne mimetički entitet ovisan o svom predlošku. Tako demistificirana slika i sam postupak slikanja odavno nam je otvorio veliki prostor slobode: slika ne mora glumiti da je ono što nije, slikari ne moraju glumiti da moraju "dovršiti" sliku. Slika može biti zaustavljeni trenutak u slikarskoj potrazi - smije biti rastvorena, uslojena, nedovršena, divlja.

Slike Marije Kasum su slobodne slike. Stvarnost boja na platnu.
Marija slika mrljama, potezima, curenjima, grafizmima. Promišlja koloristički.
Marija slika i pastozno i lazurno, fragmentirano, teksturirano, kolažno...
Marija slika atmosfere i bića iz divljine.
Voli umetati kolažne detalje.
Voli nedovršenost, slojevitost, prohodnost.
Voli divljinu.
Njena divljina nije samo divljina u kojoj obitavaju životinje koje je naslikala, nego i način na koji ih ona slikarski poništava, skriva i otkiva.
Njena divljina je i divljina praznih urbanih prostora, i način na koji ih ona slikarski gradi, otapa i rastače.
Njena divljina je i sama površina slike, ma što na njoj bilo naslikano.
Marijin prostor divljine je prostor slikarskog i gledalačkog avanturizma.
Volim misliti da Marija uživa u potrazi za svakim sljedećim potezom kista, a ne za zadnjim jer zadnji bi značio izlazak iz prostora divljine i kraj naše zajedničke slikarske avanture.

Hana Lukas Midžić

 

Marija Kasum 3 Marija Kasum 1 Marija Kasum 2 Marija Kasum 4 Marija Kasum 5 Marija Kasum 6 Marija Kasum 7 Marija Kasum 8 Marija Kasum 9 Marija Kasum 10 Marija Kasum 11 Marija Kasum 12 Marija Kasum 13 Marija Kasum 14 Marija Kasum 15 Marija Kasum 16 Marija Kasum 17 Marija Kasum 18 Marija Kasum 19 Marija Kasum 20 Marija Kasum 21 Marija Kasum 22 Marija Kasum 23 Marija Kasum 24 Marija Kasum 25 Marija Kasum 26 Marija Kasum 27