Mario Čaušić

Pozdrav svima!

Priredili smo za vas još jednu online izložbu. Predstavljamo vam radove Marija Čaušića, umjetnika koji je na izložbi 17. Minijature osvojio prvo mjesto među nagrađenim izlagačima. Mario je diplomirao grafiku na Zagrebačkoj akademiji, u klasi prof. Ante Kuduza. Rodom je iz Osijeka, gdje živi i radi (docent je pri Umjetničkoj akademiji u Osijeku).


Uživajte u radovima!


Vaš ULS
 

 

Dominantna odrednica predstavljenih radova Marija Čaušića je eksperiment. Bilo da se radi o razini pristupanja grafičkoj tehnici odnosno procesu ili koncepciji postavljanja rada u galerijski prostor, prisutna je uvijek namjera izazivanja određenog efekta radi zapažanja, istraživanja ili tumačenja. U užem smislu, u Čaušićevim radovima redefiniraju se odnosi slikovnog i prostornog. Najrazvidnije je to u radu nazvanom Prostor, gdje je postavljanjem svjetlopropusnih folija sa otisnutim drvorezima u zrcalni položaj stvoren iluzoran prostor u kojem se otisnuta apstrakcija postupno zgušnjava kretanjem prema vertikalnoj liniji nedogleda. Isti princip stvaranja prostora Čaušić koristi i u drvorezu nazvanom Babel koji prikazuje visoku građevinu u negativu, bijelom obrisnom linijom na crnoj podlozi, sačinjenoj od više dijelova – poput poliptiha. Ponovnim oponašanjem efekta zrcala sugeriran je paradoksalan prikaz prostornih dimenzija građevine. Tema babilonske kule već je poznata u povijesti umjetnosti; Breugelova slika (Mali babilonski toranj) prikazuje ju kao varijaciju rimskog Koloseja – simbola taštine i razvratnosti jedne civilizacije, dok se Escher bavio problemom perspektive i prostornih odnosa. Čaušić pak, suvremenim jezikom savladava simbolički karakter zadane teme, pritom postavljajući težište na formalni dio rada i optički rakurs koji određuje njegovu čitljivost u prostoru. Oba su rada (Babel i Prostor) zamišljena kao velike prostorne instalacije, koje istražuju mogućnosti što neposrednijeg odnosa sa promatračem kao subjektom koji otkriva sve potencijalne ambijente i značenja rada.
Arhitektura kao motiv prisutna je i u cjelini Shapes, koja je nastala spajanjem tehnike slijepog tiska i bakropisa. Čitava cjelina ritmizirana je izmjenom veličine oblika, odnosa između linijskog i plošnog, punog i praznog. Preklapanjem obrisa raznih građevina preko tamne kružne pozadine koju sačinjava radijalna mreža intervencija na bakrenoj ploči, postignut je efekt iracionalnog/obrnutog prostora. Centralno smješteni objekti prikazani su iz različitih rakursa, pa se gledište izmješta za sukcesivno čitanje pojedinog oblika. Prostor kao konstanta autorskog istraživanja dominira i u svojevrsnom grafičkom eksperimentu nazvanom Backlight. Ovdje se autor koristi naoko nekontroliranim djelovanjem jetkanice na pripremljenoj ploči, čime oblik kruga poprima teksturu, a difuzno pozadinsko osvjetljenje pojačava dojam materičnosti. To se ponajprije odnosi na Backlight 1, gdje je oblik intenzivnije opredmećen. Korištenje rasvjete kao strukturnog elementa rada svojstveno je i za Untitled – monumentalan prikaz eksplozije u dva otiska različite veličine, koja se djelovanjem svjetla preklapaju u vizualno kaotičan, a opet čitljiv prizor. Eksploziju kao motiv Mario Čaušić postupno razrađuje u seriji radova novijeg datuma. Iako oni karakterom pripadaju tradicionalnijem likovnom izrazu, prisutan je opet isti princip istraživanja mogućnosti da se prostor slike redefinira s obzirom na razinu s koje se promatra. Art is beautiful i No commercial value, crteži velikih dimenzija s primjesama grafičkog principa, izazivaju optičku senzaciju u svojem totalitetu jednako kao i u detalju, u kojem se raspoznaju bezbrojni otisci gumenih žigova s imenima radova - svojevrstan autorski statement. Na ove radove nastavlja se i serija Minijature, minuciozno izvedenih u tehnici suhe igle i gravure, koje usprkos malom formatu sadrže jednak vizualni naboj kao već spomenuti crteži velikog formata.

Mirko Škoc

 

 

biografija autora

Mario Čaušić Mario Čaušić Mario Čaušić Mario Čaušić Mario Čaušić Mario Čaušić Mario Čaušić Mario Čaušić Mario Čaušić Mario Čaušić Mario Čaušić Mario Čaušić Mario Čaušić Mario Čaušić Mario Čaušić Mario Čaušić Mario Čaušić Mario Čaušić Mario Čaušić Mario Čaušić Mario Čaušić Mario Čaušić Mario Čaušić Mario Čaušić Mario Čaušić Mario Čaušić Mario Čaušić Mario Čaušić