MARTA TUTA / ŠAMANSKA PROBAVA

Marta Tuta: ŠAMANSKA PROBAVA

Veliki postotak odraslog stanovništva Hrvatske likovnu kulturu učio je iz udžbenika autorice dr. Jadranke Damjanov. Većina nas se živo sjeća tvrdo ukoričene knjige s kombinacijom crno bijelih reprodukcija egipatskog portreta viđenog iz raznih uglova i kvadrata u osnovnim bojama na naslovnici. Ostale reprodukcije i sistematične crtice o brojnim umjetninama iz povijesti umjetnosti iz tog udžbenika možda smo i zaboravili, ali sigurno smo zapamtili da je "gledanje", tj. poimanje umjetnosti našto što se osjeća, ali i uči. Studije dr. Jadranke Damjanov o vizualnom jeziku i likovnoj umjetnosti nezaobilazno su štivo i studentima povijesti umjetnosti, budućim nastavnicima likovne kulture i općenito studentima likovnih akademija. Paralelno s razvijanjem svog autohtonog likovnog izričaja mladi umjetnici u nastajanju suočavaju se s formalnom analizom i teže probavljivim stručnim jezikom kojeg u prvi mah možda ni ne mogu povezati sa slobodom u svojim intuitivnim umjetničkim istraživanjima. Međutim, posve je izvjesno da tek jedno u kombinaciji s drugim stvara umjetničku promišljenost, samokritičnost, živost i temelje za umjetnički rast.

Marta Tuta upravo to u svojim crtežima radi - kombinira informaciju i izraz. Koristeći isječke iz udžbenika dr. Jadranke Damjanov, ona reproducirane motive kolažira i nadocrtava, dovodi u nove i neočekivane međuodnose, reinterpretira i redefinira. Iako se na prvi pogled radi o pobuni protiv povijesno-umjetničkog predloška (ili njegovog udžbeničkog konteksta!), Marta svojim grafičkim - linearnim ili teksturalnim intervencijama zapravo poštuje njegovu zadanost. To je ne sprječava da pri tom bude duhovita i osvježavajuće drska. Njeni crteži su "črčke" iz školovanog pera. Ona njima preispituje djelatnost poznatih remek-djela. U njima zadržava dječju prostodušnost, a pritom studijski istražuje grafičke, kompozicijske te naročito značenjske situacije i u tome se ne ponavlja. Ne odmara se u vlastitoj shemi. Nema unaprijed definiranog likovnog rješenja, iako svako njeno likovno rješenje u konačnici djeluje neobično "logično". Svakom isječku pristupa iznova i to i iz svoje podsvijesti i iz svog znanja. Našto kao šaman koji svakom novom seansom kuša i probavlja nove spoznaje o sebi, ustroju prirode i povijesti svijeta (upravo kako kaže Martin natpis na jednom od kolaža). Zato je njen stvaralački postupak otvoren, intuitivan, iskustven i znatiželjan.
Hrabar. Umjetnički. Šamanski.

U zdravlje Šamana, i da Joj ne zakaže probava, ovaj predgovor dolikuje zaključiti prigodnim citatom dr. Jadranke Damjanov:

"Čovjekovu rodnu sposobnost da govori kretanjem oka, ruke i čitava tijela, izaziva samo drugi, već u djelu ozbiljeni govor. Zato je kobno da se u odgoju između savladavanja sheme i »slobode od početka« zaboravlja na ulogu djela. Umjetničko djelo je govor u kojem su izraz i komunikacija isto. Suočeni s njim izazvani smo da pratimo, variramo, ne bi li ga razumjeli (ponovno stvorili-obnovili) ili, pak, razumijevajući ga njemu odgovorili suprotnom mišlju, drugim govorom. Kako god bilo, djelo zaokuplja čitavu našu osobnost jer nije samo jedna »misao vodilja« koja izvučena iz niza djela funkcionira kao pravilo, što je npr. vizualna shema, nego je cjelovitost, cilj za sebe. Upravo radi toga nezamislivo je da put do njega, bilo stvaranjem bilo sustvaranjem, ne bude ono samo."

Hana Lukas Midžić

MARTA TUTA rođena je 03.01.1991 godine u Zagrebu.
Apsolventica je na studiju likovne kulture smjer slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Damira Sokića. Sudjelovala je na likovnim kolonijama i akcijama.


IZLOŽBE

2011, 2013, 2014. Skupna izložba „Minijatura“, Vršilnica-Zaprešić
2012. Skupna izložba „Pasionska baština“, Zagreb
2013, 2014. Skupna izložba „Akvareli na skeli“, Gradski muzej Samobor
2014. Skupna izložba „Akvareli na skeli“, Muzej „Matija Skurjeni“, Zaprešić
2014. „Salon mladih“, HDLU, Zagreb
2014. „Godišnja izložba članova HDLU-a“; HDLU, Zagreb
2014.“Osten bijenale crteža“, Skopje, Makedonija
2014. „Međunarodna izložba minijatura“, galerija „Kuća Đure Jakšića“, Beograd marakuja3.blogspot.com/

Marta Tuta / Šamanska probava Marta Tuta / Šamanska probava Marta Tuta / Šamanska probava Marta Tuta / Šamanska probava Marta Tuta / Šamanska probava Marta Tuta / Šamanska probava Marta Tuta / Šamanska probava Marta Tuta / Šamanska probava Marta Tuta / Šamanska probava Marta Tuta / Šamanska probava Marta Tuta / Šamanska probava Marta Tuta / Šamanska probava Marta Tuta / Šamanska probava Marta Tuta / Šamanska probava Marta Tuta / Šamanska probava Marta Tuta / Šamanska probava Marta Tuta / Šamanska probava Marta Tuta / Šamanska probava Marta Tuta / Šamanska probava Marta Tuta / Šamanska probava Marta Tuta / Šamanska probava Marta Tuta / Šamanska probava Marta Tuta / Šamanska probava