Relja Rajković: Homage a Zdravko Rajković

Dragi posjetitelji,
Predstavljamo vam Relju Rajkovića – jednog od nagrađenih autora ovogodišnjih Minijatura – sa ciklusom radova koji su posvećeni njegovom ocu pod nazivom „Homage Zdravku Rajkoviću“.

Pohađao je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu, na odjelu obrade plemenitih kovina kod profesora Hrvoja Ljubića i Damira Mataušića. Zanatsko umijeće usavršavao u zlatarskim radionicama u Zagrebu i Velikoj gorici. Bavio se i pedagoškim radom u svojoj struci u Centru za kulturu u Vukovarskoj (Zg) . Izlagao je na više desetaka skupnih, žiriranih i samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Član je ULUPUH-a, ULS-a i LIKUM-a.

 

Relja Rajković: Homage a Zdravko Rajković
Dokazi i kontinuitet postojanja
Potraži li se internetskim pretraživačem osobu "Zdravko Rajković", među prvim rezultatima pretraživanja izaći će stranica Centralnog imenika Republike Hrvatske u kojem je "pronađeno 6 rezultata pretraživanja". Po jedan Zdravko Rajković živi u Otočcu, Vukovaru, Rijeci, Brinjama, a dva u Kutini. Izgleda da onaj kojeg mi tražimo više nije u imeniku. U kratkoj crtici Hrvatske enciklopedije Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža nailazimo na kratku crticu o slikaru Zdravku Rajkoviću. Na culturenetu najava izložbe - Zdravko Rajković izlaže u Trogiru. Predgovor napisao Tonko Maroević. Na stranici Knjižnica Grada Zagreba u knjižnici Medveščak može se posuditi poklonjeni primjerak monografije "Zdravko Rajković: akvareli" autora Darka Schneidera. Istu monografiju prodaje Dominiković online bookshop za 95 kn. Na stranici AkademijaArt u članku "Napustio nas je Zdravko Rajković" na topao i primjeren način Eugen Borkovsky oprašta se od kolege i prijatelja.
I to je više-manje to o Zdravku Rajkoviću.
Bez ulaženja u kritičko prosuđivanje omjera između pojavnosti na internetu i stvarnih opipljivih postignuća osamdesetogodišnjeg života u stvaralaštvu, okrećem se ovoj izložbi koju Relja Rajković posvećuje svome ocu, slikaru akvarelistu. Vidim razgovor: i kazivanje i slušanje. Vidim promatranje i djelovanje, međusobno uvažavanje, divljenje i ponos. Vidim sjećanja, sjetu i pažnju. Vidim jasnoću, staloženost i mir. Vremenitost. Vidim dokaze i kontinuitet postojanja. Kako je to Relja postigao - interpretacijom očevih motiva i tehnika? Preuzimanjem njegovih postupaka? Izmiče mi važnost toga odgovora. Ostaje mi uživati u promišljenosti Reljinih kompozicija, njegovom istančanom i iskrenom odnosu prema materijalu i znalačkom korištenju tehnologija obrade različitih metala. Reljefni i teksturalni detalji, opredmećeni segmenti mrtvih priroda, slučajnosti i mrlje bakrenog oksida... - kroz sve to Relja neupitno ostaje svoj, a sasvim nenametljivo i prisno upoznaje nas i sa svojim ocem i njegovim radom.
U spomenutom predgovoru Zdravkovoj izložbi u Trogiru Tonko Maroević kaže:
"... on uspijeva realizirati ideje "dugoga trajanja", ne toliko improvizirati s virtuozitetom geste koliko impregnirati kadar gustoćom znakova i slojeva. Kao i inače, kulturu izvođenja stavlja u službu kulture gledanja i promišljanja. Zato njegovi radovi redovito nose biljeg znalačkoga građenja i komponiranja, a vidi se da su plod kontinuirane intelektualne zaokupljenosti, koja se jedino u času realizacije prepušta i nadahnuću boga Kairosa (zaštitnika sretnog trenutka) da djelo uspješno dovrši."
Što se mene tiče, isto se može primijeniti i na Relju.
Ima li većeg dokaza o kontinuitetu postojanja?

Hana Lukas Midžić

 

Relja Rajković: Homage a Zdravko Rajković Relja Rajković: Homage a Zdravko Rajković Relja Rajković: Homage a Zdravko Rajković Relja Rajković: Homage a Zdravko Rajković Relja Rajković: Homage a Zdravko Rajković Relja Rajković: Homage a Zdravko Rajković Relja Rajković: Homage a Zdravko Rajković Relja Rajković: Homage a Zdravko Rajković Relja Rajković: Homage a Zdravko Rajković Relja Rajković: Homage a Zdravko Rajković