Tea Jurišić / Fantastično!

Mlada umjetnica Tea Jurišić predstavlja se serijom recentno nastalih radova kojima su zajedničko izvorište snovi.
San je u umjetničkom radu oduvijek bio važno sredstvo inspiracije ili polazište s kojega je mašti prepušteno ulaziti u koloplete nesvjesnog i interpretirati ono što se uspije memorirati u stanju budnosti. Međutim, san nije samo znak koji se može dešifrirati; to je kompleksna struktura obilata višeznačnostima u kojoj su samo mali dijelovi podložni subjektivnoj interpretaciji. Kako ljudski um u nesvjesnom stanju različite pojmove i koncepte pretvara u slike i simbole, najprijemčljiviji način interpretacije snova je njihovo dokumentiranje u što izravnijem obliku, pomoću slike. Tea Jurišić u postupak interpretacije svojih snova kreće od onog što je najupečatljivije - doživljaja sna. To je onaj element prema kojem san možemo okarakterizirati kao noćnu moru, erotsku maštariju ili ga svrstati u neku netipičnu, manje jasnu kategoriju u kojoj se isprepliće više različitih podražaja. Autoricu kod postupka interpretacije sna u likovni izraz okupiraju upravo neodređeniji sadržaji u kojima obitavaju fantazmagorična bića poput tipiziranog ženskog lika duge kose, narativi prepuni asocijacija i oni dovedeni do apsurda, pretočeni u stripovski jezik. Preneseni iz konteksta nesvjesnog (gdje vrijedi neka sasvim druga logika) u likovni izraz, snovi Tee Jurišić ponuđeni su na proizvoljno čitanje i tumačenje, gdje osim subjektivnog dobivaju i neki novi smisao. Freudovim rječnikom: Snovi su najsmisleniji kad se čine najluđima.

Mirko Škoc

 

 

BIOGRAFIJA:

Tea Jurišić studentica je diplomske godine grafičkog smjera na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Rođena je u Münchenu u Njemačkoj, a živi u Zagrebu. Po završetku Škole likovnih umjetnosti u Splitu 2010. godine, započinje obrazovanje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Aktivna je u slikarstvu, crtežu, stripu, grafici i fotografiji, a najčešće se izražava kroz ilustraciju. Radovi Tee Jurišić objavljeni su u online magazinima: Komikaze.hr, Frrresh, Booooooom.com I drugima. U 2015. Tea Jurišić provodi studijsku godinu u Lanakenu, Belgiji, na rezidenciji Glo Art. Do sad je Imala dvije samostalne i desetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.


- Pao s Marsa (solo), HUIU, Pula, 2016.
- Dokumentatori (solo), Galerija VN, Zagreb, 2016.
- Izložba Grafičke radionice ‘’Sofija’’, Bogdanci, Makedonija, 2016.
- Triennale akvarela (grupna) Gradski muzej Karlovac, Karlovac 2016.
- Petnaest/15 (grupna), Živi atelje, Zagreb, 2016.
- Međunarodna izložba minijatura u Kursalonu (grupna), Lipik, 2016.
- Međunarodna izložba ‘’Minijature’’ (grupna), Zaprešić, 2015.
- ‘’Who Art You 4’’ La Fabbrica del Vapore (grupna), Milano, 2015.
- Tinove večeri (grupna), Tinova kula, Vrgorac, 2014.
- ‘’Oseka’’ (grupna), Galerija GaleRica, Makarska, 2014.
- ‘’O za osmijeh’’ (grupna), Multimedijalni kulturni centar, Split, 2014.
- Adria Art Annale (grupna), Dioklecijanovi podrumi, Split, 2013.

Više o radu Tee Jurišić možete saznati na:

www.behance.net/kvar

www.facebook.com/kvarillustration/

 

  

Tea Jurišić / Fantastično ! Tea Jurišić / Fantastično ! Tea Jurišić / Fantastično ! Tea Jurišić / Fantastično ! Tea Jurišić / Fantastično ! Tea Jurišić / Fantastično ! Tea Jurišić / Fantastično ! Tea Jurišić / Fantastično ! Tea Jurišić / Fantastično ! Tea Jurišić / Fantastično ! Tea Jurišić / Fantastično ! Tea Jurišić / Fantastično ! Tea Jurišić / Fantastično ! Tea Jurišić / Fantastično !