Otvorenje izložbe ''Minijature 2013''

U petak, 24. svibnja 2013. u 19 sati, u Vršilnici u Novim Dvorima pokraj Zaprešića otvorila se tradicionalna međunarodna izložba Minijature. Izložbu 16. godinu zaredom organizirala je Udruga likovnih stvaralaca Zaprešić sa željom da njeguje i predstavi suvremeni likovni izričaj u malom formatu - do 15 centimetara veličine. Da bi taj izričaj bio doista reprezentativan, od prošle godine uvedena je praksa žiriranog natječaja.

Izabrani radovi pokazuju širok raspon likovnih tehnika, motiva i pristupa malom formatu: od svježine crteža, atmosferičnosti ulja na platnu, preciznosti kolaža preko grafičkih eksperimenata, skulpturica i umjetničkog nakita u raznim materijalima do minijaturnih video projekcija i intimističkih umjetničkih instalacija. Oni pokazuju da manji format ni u kom slučaju nije i manje vrijedan, niti nužno zlo, nego stvaralačka mogućnost koja, baš zbog svoje zadanosti, može dati novo značenje izrazu: "Manje je više".
Među izabranim radovima posebno su se istakli radovi dvojice autora te su im dodijeljene dvije jednakovrijedne nagrade: Grgur Akrap je u svojim radovima pokazao slikarsku uvjerljivost unutar koje uspješno "razgovaraju" reminiscenca na stare majstore i njihova suvremena negacija; i Darko Brajković čiji je rad minuciozna koloristička igra izvedena od specifičnog materijala, a u sebi nosi čaroliju opt-arta i odvodi nas u svoj autohtoni mikrokozmos.
Hana Lukas Midžić

 

m1 m2 m3 m4 m5 m6 m6 m7 m8 m9 m10 m11 m12 m13 m14 m15 m16 m17 m17 m18 m19 m20 m20 m22