Priče iz davnina

U listopadu 2016. ostvarili smo još jednu uspješnu suradnju s Gradskom knjižnicom Ante Kovačića na projektu "Priče iz davnine". Zahvaljujemo se svim sudionicima na suradnji!

O projektu je pisala Vlasta šolc, čiji tekst prenosimo u cijelosti:

 

 

Gradska knjižnica Ante Kovačića u Zaprešiću i Udruga likovnih stvaralaca Zaprešić ove su jeseni organizirale likovni natječaj te prigodnu izložbu i radionicu na temu "Priče iz davnina" povodom stote godišnjice objavljivanja tog remek-djela hrvatske dječje književnosti i Mjeseca hrvatske knjige. Natječaj je bio namijenjen učenicima od 4. do 8. razreda osnovne škole iz Zaprešića i okolice koji su pod vodstvom svojih profesora likovne kulture ili učitelja razredne nastave izradili svoja umjetnička djela te ih dostavili ili poslali u Gradsku knjižnicu Ante Kovačića do 10. listopada 2016.

Dječja mašta, nesputana odraslom realnošću, nema granica. Stoga smo djeci kao zadanu temu i inspiraciju ponudili bajkoviti svijet Ivane Brlić-Mažuranić. Tehnika nije bila zadana pa su mladi umjetnici svoju kreativnost mogli izraziti na najrazličitije načine. Jedini je uvjet bio da kao tema posluže "Priče iz davnine". Uslijedilo je žiriranje radova. Selekcijska komisija bila je sastavljena od Irene Škrinjar, predsjednice Udruge likovnih stvaralaca Zaprešić, Šimuna Tolića, dopredsjednika Udruge likovnih stvaralaca Zaprešić te Vlaste Šolc, autorice projekta iz Gradske knjižnice Ante Kovačića u Zaprešiću.

Zaprimili smo ukupno 70 radova iz devet škola (OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, Prigorje Brdovečko; OŠ Ivana Perkovca, Šenkovec; OŠ Jakovlje, Jakovlje; OŠ Ljudevita Gaja, Zaprešić; OŠ Antuna Augustinčića, Zaprešić; OŠ Ante Kovačića, Marija Gorica; OŠ Luka, Luka; OŠ "Pavao Belas", Brdovec i OŠ Kupljenovo - PŠ Pojatno, Pojatno). 24 rada posebno su pohvaljena, a svi su bili izloženi u prostoru Gradske knjižnice Ante Kovačića od 17. listopada do 15. studenoga.

Otvorenje izložbe 17. listopada bilo je ujedno i otvorenje Mjeseca hrvatske knjige u zaprešićkoj knjižnici, a prisustvovalo mu je više od 60 posjetitelja. Autori triju najbolje ocijenjenih radova dobili su i prigodne nagrade (knjige i likovni pribor). Učenici čiji su radovi posebno pohvaljeni sudjelovali su na likovnoj radionici oblikovanja gline koju su za njih osmislili i održali članovi Udruge likovnih stvaralaca Zaprešić Šimun Tolić i Iris Poljan. Za otvorenje su tiskani plakati i deplijani s tekstom o izložbi te fotografijama nagrađenih i nekih pohvaljenih radova.

Nagrađeni učenici su Paula Anić (5.r., OŠ Ljudevita Gaja, Zaprešić, mentorica: Iva Ćurić), Vjeko Vincetić (5.r., OŠ Kupljenovo, PŠ Pojatno, mentor: Željko Laljak), Janko Cicvarić (posebno razredno odjeljenje, OŠ Antuna Augustinčića, Zaprešić, mentorica: Katarina Fabijanić).

Veseli nas što ovaj književno-likovni projekt završetkom izložbe u Zaprešiću ne staje. Naime, "Priče iz davnine" idu na turneju po drugim knjižnicama (Knjižnica Kajfešov brijeg, Knjižnica Medveščak, Knjižnica Špansko - sjever). U planu je i izdavanje digitalnog kataloga svih nagrađenih i pohvaljenih radova.

Vlasta Šolc


 

Priče iz davnina Priče iz davnina Priče iz davnina Priče iz davnina Priče iz davnina Priče iz davnina Priče iz davnina Priče iz davnina Priče iz davnina Priče iz davnina Priče iz davnina Priče iz davnina Priče iz davnina Priče iz davnina Priče iz davnina Priče iz davnina Priče iz davnina Priče iz davnina Priče iz davnina Priče iz davnina Priče iz davnina