Zašto trebate web stranicu?

To je jako dobro pitanje. Da je ovo pitanje bilo postavljeno nekoliko desetljeća ranije odgovor bi vjerojatno bio: „Pa zapravo ne trebam“. Sve velike kompanije su cvjetale bez ikakve online prisutnosti. No ipak, stvari su se promijenile tokom godina. I danas odgovor glasi: „Da, definitivno!“. To je posebno istinito za bilo koje malo poduzeće. Bez obzira koji proizvod ili uslugu prodajete – čak i ako je toliko osobno kao što je frizerski salon – vrlo je bitno da imate web stranicu postavljenu na Internet.

Utjecaj povećanog korištenja Interneta na poslovanje

Ne postoji mnogo proizvoda koji ne mogu biti prodani online. Broj kupaca koji obavljaju online kupnju je sada preko 20 miliona! I oni su zainteresirani za bilo što, od automobila do kompjutora preko nekretnina. Iako je sve ovo istina, to ne podrazumijeva da sve što želite prodati treba biti preko Interneta, ali ako vjerujete da se vaše prodaje mogu povećati ako prodajete online tada je prodaja putem Interneta vrijedna razmatranja. Ovisno o tipu biznisa koji vodite, možete i dalje prodavati u trgovini u gradu, ali možete privući mnogo potencijalnih kupaca imajući web stranicu. Još jedan razlog zašto je postalo lakše prodavati online je predstavljanje e-trgovine. Tehnologija je dovoljno napredovala da omogući prodavanje i primanje uplata online što olakšava i kupcima i prodavačima online transakcije.

Da li sve web stranice prodaju?

Ne nužno. Nije dovoljno samo da imate web prisustvo, također je važno da imate web stranicu koja je lijepo dizajnirana i izgleda dovoljno profesionalno da ju posjetioci shvate ozbiljno. Kada izrađujete web stranicu, brojni faktori trebaju biti uzeti u obzir.

Web stranica mora biti kreirana za ljude. To znači da treba imati sadržaj i informacije koje su relevantne za ciljanu publiku tako da ju ta publika ne smatra samo interesantnom nego da ju ponovno potraže i vrate se napraviti kupovinu.

Web stranica mora biti kreirana za web tražilice. Ako web stranica nije uočena od strane tražilica ona se neće pojaviti u rezultatima pretrage. Zbog toga se potrudite da bude profesionalno optimizirana i da bude bolje rangirana od web stranica konkurencije.

Web stranica mora biti jednostavna za korištenje i pretraživanje. Struktura i cjelokupan izgled moraju biti prezentirani na način da posjetioci lako dođu do dijela gdje mogu obaviti akciju, odnosno kupovinu, i da mogu lako pronaći ono što traže te da ne budu zbunjeni niti da se ne izgube na vašoj web stranici.

Web stranica mora dobro prezentirati sve što nudite. Isplati se unajmiti profesionalnog web dizajnera da kreira web stranicu koja djeluje profesionalno. Dobro osmišljen dizajn daje korisnicima dojam da poduzeće cijeni kvalitetu.

Koja vrsta poslovanja treba web stranicu?

Gotovo sve vrste poduzeća trebaju web stranicu. No ipak, ona uključena u direktnu prodaju su u mogućnosti steći mnogo više potencijalnih kupaca i poboljšati prihod od prodaje uz pomoć dobro dizajnirane web stranice.

Prednosti web stranice za malotrgovca

Za malotrgovca ili vlasnika trgovine web stranica služi kao novo mjesto za prodaju proizvoda.

Online trgovinu je puno jeftinije kreirati i voditi. Nema općih troškova, nema plaća prodajnom osoblju, nema izgradnje, žbukanja niti održavanja prostorija. Zbog toga prodaja online može biti itekako učinkovita i smanjiti vaše troškove.

Web stranica može poslužiti da stavite na jedno mjesto sve informacije o svim vašim proizvodima i uslugama i objavite sve novosti u vašem poslovanju. Na ovaj način možete prodati mnogo drugih stvari vašim ciljanim kupcima.

Web stranica nema nikakvih geografskih ograničenja. Možete prodavati vaše proizvode mnogo širem tržištu nego biste to mogli da ste ograničeni na fizičku trgovinu.

Ako se vaši proizvodi prodaju u supermarketu, teže ćete privući moguće kupce zbog mnogo drugih proizvoda konkurencije koji su tamo dostupni. Ali zato na vašoj vlastitoj web stranici možete imati fokusiranu prodaju. To može poboljšati vaš omjer konverzije, prodaju i profit.

Na kraju, trebate imati web stranicu zato što je ima vaša konkurencija!

Prednosti web stranice za tvrtke ili organizacije

Web stranica može služiti kao sveobuhvatna platforma za izlaganje svih proizvoda i usluga koje poduzeće može ponuditi

Ciljana publika može biti upoznata s mnoštvom informacija o kompaniji, njezinoj prošlošću, njezinim prošlim projektima, njezinim budućim nastojanjima i bilo kojim drugim vrijednim informacijama koje mogu povećati povjerenje i lojalnost brendu

Promocija brenda može biti odrađena prilično lako kroz web stranicu. To je posebno važno za bilo koje malo poduzeće.

Mnogo novca se može uštedjeti kada su informacije o proizvodu jednostavno ažurirane elektronski umjesto da se printaju i distribuiraju putem letaka, brošura i kataloga proizvoda.

Internet je vjerojatno najfleksibilniji medij. Možete koristiti video, tekstove, slike, ljestvice itd da pokrenete svoje korisnike.

Web stranica je odličan način da dobijete povratnu informaciju od svojih kupaca. To znači veće zadovoljstvo kupaca jer znaju da ih slušate.

Web sučelje omogućuje vam da direktno komunicirate sa vašom ciljanom publikom i poboljšate svoj odnos s njom.

Budući da ništa nije izgubljeno na web stranici možete ju koristiti da na njoj istaknete pozitivne kritike, te također proširite glas na različitim popularnim društvenim mrežama kao što su Facebook i Twitter.

Tisuće emailova može biti poslano prema vašim postojećim i potencijalnim kupcima potpuno besplatno i brzo, za razliku od korištenja uobičajene pošte.

Web stranica je dostupna vašoj publici u bilo koje doba dana i noći, tako da vaše poduzeće zapravo radi i dok vi spavate.

Cijena web stranice

Koliko bi web stranica trebala koštati?

Jedno od najpopularnijih pitanja vezanih za razvoj weba je vjerojatno “Koliko košta web stranica?” Ovo pitanje je primarna briga samo poduzetnicima koji žele stvoriti online prisutnost za svoj posao, već je i vrlo važno za svakog web dizajnera, web developera ili vlasnika tvrtke za web development. Dok bi vas kao poduzetnika zanimalo koliko ima različitih varijabli te različitih razina web developmenta s obzirom na njihovu cijenu, kao web developeru bi vaš osnovni interes bio koliko naplaćuju vaši konkurenti te kako možete stvoriti veću vrijednost unutar danog raspona cijena. Neovisno o svemu, ovo je pitanje s širokim rasponom odgovora te se na njega definitivno ne može odgovoriti s jednim brojem. Sve ovisi o brojnim faktorima, kao što bi bio slučaj kada biste gradili kuću do detalja specifično prilagođenu vašim uputama. Iako je popis varijabli ogroman, evo nekih koji se smatraju važnima prilikom određivanja cijene web stranice.

Vi– vaša priroda i osobnost mogu imati mnogo utjecaja na cijenu web stranice. Na primjer, ako ste izbirljivi i zahtjevni, cijena bi mogla biti veća. Razlog tomu jest da će vam trebati više vremena da se odlučite pa ćete time uzrokovati više stresa za web developera – što će stvoriti dodatni trošak za razvoj web stranice u obliku terapije za kontrolu stresa! – ali će također usporiti radni proces. Vrijeme je vrlo vrijedno za developera kao i za svakog drugog – pa, ako će se rad odgađati, cijena će biti viša.

Lokacija i veličina tvrtke za web development– Ako želite da vaše web stranice izradi kompanija iz Zagreba i to ona koja ima veliki ured s mnogo zaposlenika, tada trebate očekivati i veću cijenu. Razlog za to su visoki troškovi života u Zagrebu u usporedbi s drugim gradovima. Velika će kompanija imati i veće troškove i glavarine nego manja tvrtka ili freelancer te će zato i njihove usluge koštati više. Međutim, pozitivna strana toga je da je veća tvrtka u potpunosti opremljena sa svim pružateljima usluga koje bi vam u procesu izrade web stranice mogli trebati, kao što su pisanje, grafički dizajn, SEO vještine i programerske vještine. Ako sve to možete dobiti u jednom paketu, moglo bi vam ispasti jeftinije. Kada gledate veličinu tvrtke za web development, također je važno pogledati i koliko godina iskustva imaju u tom poslu. Iskusnija tvrtka će naplaćivati više nego netom pokrenuta tvrtka ili freelanceri, ali će također biti i pouzdanija.

Vaši zahtjevi– e sad, ti bi mogli biti bezgranični! Developerima trebaju specifični odgovori i kakve dodatke želite imati na web stranici, kao što su ecommerce, emailovi, cms i tako dalje. Sa svakim novim dodatkom, cijena se povećava.

Izrada jednostavne i osnovne web stranice nije uopće skupa. S online servisima, kao što su WordPress i Tumblr, web stranica se može napraviti potpuno besplatno. Nakon što malo platite za hosting, vaša će web stranica biti pokrenuta u vrlo kratkom vremenu. Ali tu ne pričamo o web stranici na koju možete lako nadodavati stvari. Kod web stranica koje su bolje prilagođene vašim specifičnim potrebama, cijena će općenito uključivati i sljedeće:

–      Web dizajn

Čak i kad je nešto vrlo jednostavno i osnovno, mora se napraviti i nešto web dizajna s bojama, fontovima i slikama. Dizajner će također morati uklopiti sve to u izgled vašeg branda.

–      Izgled i struktura

Ovo uključuje brojne web stranice, navigaciju, headere, footere, side-barove, ikone, pull quotes i ostalo. Sve mora biti strateški smješteno na web stranici kako bi se moglo lako koristiti od strane posjetitelja.

–      Funkcionalnost i kompatibilnost

Sve što je smješteno na web stranici neće magično raditi samo od sebe. Web developeri trebaju osigurati da je cijela stranica sa svim dodacima funkcionalna i laka za korištenje. Još jedan važan aspekt je kompatibilnost u raznim web preglednicima. Ako web stranica nije kompatibilna sa svim popularnim browserima, neće izgledati ili funkcionirati na pravi način.

–      Sadržaj

Ovo je vrlo važan aspekt svake web stranice. Pravi se sadržaj mora nalaziti ne samo na web stranicama nego i u naslovima stranica, meta tagovima i meta opisima. Sav sadržaj mora biti optimiziran i za internetske tražilice i za ljude. Posljednje, ali ne i najmanje važno, točna gramatika i pravopis su obavezni!

–      Optimizaciju internetskih tražilica (SEO)

Web stranica je beskorisna ako ju ne primjećuju internetske tražilice jer se tako nikada neće pojaviti kao rezultat prilikom pretraživanja interneta s relevantnim ključnim riječima od strane potencijalnog korisnika. Toliko mnogo stvari se treba uzeti u obzir prilikom optimizacije web stranice za internetske tražilice, kao što su kvaliteta koda, istraživanje ključnih riječi i meta podatci.

–      Hosting

Stranica mora biti postavljena na nekom hosting serveru da bi bila pokrenuta. Postoji mnogo dostupnih hosting opcija, a svaka ima svoju cijenu.

–      Usluge nakon pokretanja (održavanje)

Jednom kada je web stranica napravljena i pokrenuta, mnogo stvari može krenuti krivo ili trebaju biti promijenjene ovisno o tome kako se koriste od strane posjetitelja. Tvrtke za web development će tada trebati dodatno podešavati web stranice prema potrebama.

–     Internet Marketing, Socijalne mreže i sve ostalo

Strelovit napredak weba i novih servisa i mjesta okupljanja vaših posjetitelja dovela je do toga da danas postoje brojne mogućnosti kako doprijeti do posjetitelja/vaših klijenata. Od prije spomenutog SEOa, PPC servisa, socijalnih mreža do internet marketing i Copywritinga za vaše textove, cijena i broj elemenata sa kojim se dolazi do profesionalnog weba je velika ali isto tako je i kontrola i povrat investicija.

Dakle, sada kada imate osnovno razumijevanje o tome što sve ulazi u izgradnju web stranice, počnimo govoriti o brojkama.

Osnovna web stranica 5000 – 10 000 kn

Ovo je prosjek na tržištu za vrlo osnovnu web stranicu. Takva će stranica obično biti napravljena iz teme sa WordPress-a ili HTML šablone s ograničenim mogućnostima za dodatke. To može biti odličan marketinški alat da se proširi vijest o vašim proizvodima ili uslugama do vaših korisnika. Također ćete vjerojatno dobiti instalirano i Google Analytics. Neki osnovni dizajn će biti učinjen kako bi vaša stranica izgledala lijepo te možete očekivati neku osnovnu optimizaciju internetskih tražilica. Osnovna web stranica će također imati neke dodatke, kao što su kontaktni formular, newsletter opt-inovi, slike i blog. Ono što tipično u ovom cjenovnom rangu nećete dobiti su interaktivni dodaci za vaše posjetitelje, ecommerce i napredni menadžment sadržaja. Pisanje tekstova i sadržaj također neće biti uključeno. Ako već imate sadržaj, slike ili video, oni će biti postavljeni na web stranicu od strane developera.

Kada developera pitate za cijenu, nemojte pristati na posao u kojem web stranica košta 3000 KN ili manje. Za tu cijenu možete očekivati greške u programiranju, funkcionalnosti, dizajnu ili optimizaciji.

Napredna web stranica 10 000 – 20 000 kn

U ovom rangu možete dobiti web stranicu bolje prilagođenu vašim potrebama s većom količinom dodataka i Sustavom za upravljanje sadržajem (CMS). Posebna će pozornost biti usmjerena na dizajn, i u smislu funkcionalnosti i u smislu izgleda. CMS sučelje će vam dozvoliti da upravljate sadržajem i nadopunjujete sadržaj po volji, primjerice uploadanjem i mijenjanjem slika i sadržaja. S CMS-om će web stranica biti više pogodnija za upotrebu. Ako imate veći budžet, moći ćete imati detaljan sastanak s web dizajnerom i specifično naglasiti kakav stil, izgled i branding trebate. Osnovni ecommerce također može biti dio napredne web stranice. Nešto optimizacije ključnih riječi i stvaranje sadržaja također može biti uključeno u paket.

Potpuna web stranica  20 000 – 50 000 kn

S ovakvim cjenovnim rangom se možete sjesti i opustiti jer ćete dobiti web stranicu posve prilagođenu onom što vama treba napunjenu s kompleksnim dodacima, stvaranje sadržaja i optimizaciju internetskih tražilica. Također ćete moći sjesti s dizajnerom i pogledati razne mogućnosti za logo i branding. Što više novaca uložite, možete dobiti i posebni sustav za upravljanje sadržajem za vašu web stranicu s mnogim drugim dodacima, kao što su upravljanje inventarom, API-jeve od treće strane i robusne funkcije ecommerca.

Kako se odlučiti za pravog developera

Kada tražite najprikladnijeg web developera da vam napravi web stranicu, imat ćete nekoliko opcija. Trebat ćete napraviti usporedbu cijena kako biste saznali koji najbolje paše vašem budžetu i drugim zahtjevima. Međutim, kada uspoređujete cijene, trebate imati na umu da varijacije u cijenama također mogu značiti i varijaciju u uslugama. Skupi developer možda košta puno, ali će biti sposoban dati vam bolji proizvod s obzirom na vaše specifične potrebe. Pogledajte i iskustvo u prošlim projektima kako biste procijenili njihovu sposobnost. Dobar način za odabir može biti i traženje preporuka od drugih ljudi u istom području. Tvrtka koja je vrijedna toga da na nju potrošite novce je ona koja također pruža i planove održavanja.

Što čini kvalitetnu web stranicu

Dobra web stranica je dosljedna, upotrebljiva i pristupačna. Ovaj članak će vam objasniti sve ovo i još više kako bi vam pomogao pri dizajniranju nove web stranice ili redizajniranju vaše postojeće web stranice kako bi ona bila bolje rangirana na listi „dobrih web stranica“.

Možda mislite da za razmišljanje o web stranice trebate razumjeti “kod” i da ćete trebati pročitati mnogo tehničkog žargona. U krivu ste. Mi ćemo samo ispitivati različite stranice i koji tekstovi i grafike trebaju biti tamo i da li je cijela web stranica dosljedna, upotrebljiva i pristupačna.

Početna stranica NIJE sve

Raščistimo jednu stvar prije nego što počnemo s osnovnim elementima dobre web stranice. Mnogo ljudi misli da glavni fokus mora biti na početnu stranicu. Vidio sam na mnogo web stranica da su gotovo sve informacije o web stranici natrpane na početnu stranicu i vlasnici web stranica pokušavaju optimizirati tu jednu stranicu za sve relevantne ključne riječi. To je ozbiljna pogreška. Dok se neka velika imena, kao što je primjerice MSN, mogu provući s ovom praksom, to nije preporučljivo za većinu drugih poduzeća. Pretrpanost može zbuniti posjetioce i oni mogu jednostavno pobjeći.

Još jedno pogrešno shvaćanje početne stranice je da je to prva stranica koju će posjetioci vidjeti kada posjete vašu web stranicu. To nije točno. Oni možda dolaze na vašu web stranicu preko nekog linka koji je postavljen na nekoj drugoj web stranici i on upućuje na neku vašu internu stranicu, takozvani “landing page” gdje se nalaze konkretne informacije koje on traži.

Na temelju koncepata predstavljenih iznad, može se zaključiti da web stranica treba biti strukturirana na način da je sadržaj podijeljen u individualne stranice prema onome što će tražiti vaši ciljani posjetioci. Početna stranica može istaknuti neke detalje onoga što se nalazi na ostalim stranicama ali većina informacija o konkretnoj temi mora biti na internim stranicama.

Da bi posjedovao dobre web stranice, web majstor ili vlasnik web stranice mora obratiti pozornost i na slijedeće:

Navigacija

Ovo je jedan od krucijalnih dijelova izgradnje web stranica. Uobičajeno pogrešno shvaćanje o navigaciji je da niti jedna stranica ne bi trebala biti udaljena više od tri klika. Mnoge trgovačke web stranice su se držale tog razmišljanja i pokušale su sve što mogu nagurati na jednu stranicu kako bi pokušale smanjiti broj klikova svojih kupaca. To nije dobro funkcioniralo jer prevelik izbor paralizira kupce jednako kao i premali izbor. Mnogo efektniji način navigacije je da se potrudite da svaki klik vodi posjetioca na slijedeći nivo koji ima nešto smisleno za ponuditi i koji je sposoban zadržati interes posjetioca. Držite se pravila da osnovna navigacija nema više od 8 stavki.

Sadržaj

Početna stranica, jednako kao i sve ostale stranice, trebaju biti jedinstvene i pružiti koristan, originalan i relevantan sadržaj. Također je bitno imati logičan slijed sadržaja na web stranici. Kada trebate odlučiti o količini sadržaja na web stranici, generalno pravilo je, „što više to bolje“. No ipak, to varira od web stranice do web stranice. Ako je vaša web stranica informativna, kao npr blog biljnim lijekovima, trebate osigurati mnogo originalnog sadržaja i konstantno ažurirati informacije. Kvaliteta sadržaja je također vrlo važna. Mnogi istraživači su zaključili da većina ljudi jednostavno surfa kroz stranicu i traži glavne značajke prije nego što nastavi dalje. Zbog toga sadržaj mora biti jasan, sažet, koristan i direktan.

Dizajn

Baš kao što ne bi pozvali goste na večeru prije no što počistite kuću, nije poželjno niti da tretirate svoju web stranicu drugačije. Kada prezentirate sebe ili svoju kompaniju javnosti, važno je ostaviti dobar vizualni dojam. Web dizajn uključuje boje, sučelje, korištenje slika i grafika i još mnogo toga. Sve to je kombinirano da kreira dojam o web stranici na kojoj se nalazi. Dosljednost je vrlo važna kada se radi o dizajnu. Bez obzira na to na kojoj se stranici vaše web stranice posjetioci nalaze bitno je da su oni u stanju identificirati je s glavnom stranicom. Treba postojati vizualna povezanost između svake pod stranice vaše web stranice. Web dizajn, kada je odrađen na profesionalan način, može vašu stranicu izbaciti iz gomile, odnosno istači je među konkurencijom. U web dizajnu trebali biste izbjeći kompliciranost i odstupanja. Ako vaš posjetioci nisu privučeni web dizajnom postoji šansa da će oni otići na web stranice vaše konkurencije. Mnogo pažnje treba posvetiti temi, fontu, logu i bojama koje će biti korištene na web stranici.

Upotrebljivost

Dobra upotrebljivost podrazumijeva da je vaša web stranica racionalna i očekivana. Kada tražite nešto na web stranici očekujete da ćete pronaći precizne rezultate. Upotrebljivost bilo koje web stranice može biti određena nakon identificiranja onoga što će posjetioci najvjerojatnije potražiti kada dođu na web stranicu. Ako vodite web stranicu posvećenu novostima, tada će posjetioci npr očekivati da čitaju vijesti i da ne moraju popunjavati nepotrebne forme. Jedan od načina da kreirate korisnu i upotrebljivu web stranicu je da vodite bilješke o svemu što vas je nerviralo kada ste posjećivali druge web stranice i da ne ponovite njihove pogreške.

Pristupačnost i mobilna verzija

Za razliku od uobičajenog vjerovanja, pristupačnost ne znači samo kreiranje web stranice za slijepce. Radi se o kreiranju web stranice bez pretpostavke da svi posjetioci imaju miš, da će svi moći vidjeti sve dodatke koje ste koristili, ili da svi imaju instaliran Flash. Zbog sve večeg mobilnog surfanja weba, morate imat i zasebnu mobilnu verziju stranice ili pak “responsive web”, stranicu koja se prilagođava posjetiteljevom pregledniku (bio to destkop, iPad ili iPhone uređaj).

Da biste napravili dobru web stranicu, prvi korak je da identificirate svoje ciljeve. Nakon toga, pretvorite te ciljeve u nešto što je uporabljivo, organizirano, dosljedno, pristupačno i jednostavno za navigaciju. To treba biti dobro organizirano i predstaviti se kao autoritet na tom polju. Web mora biti kreiran bez da pogrešno pretpostavljate da onog trena kada imate web stranicu na Internetu da će od tada ona biti automatski i posjećena. Web je interaktivan i dinamičan, pa takva treba biti i vaša web stranica, sama izrada je samo prvi korak, poslije toga slijede svi ostali.

Objavljeno dana